Centralbanker intensifierar Bitcoin, Stablecoin Bashing-insatser mitt i CBDC-planer

Av | juni 23, 2021


Centralbanker intensifierar Bitcoin, Stablecoin Bashing-insatser mitt i CBDC-planerna 101
Källa: bis.org

De Bank for International Settlements fortsätter att slå kryptovalutor, som bitcoin (BTC), och stablecoins, medan vi förbereder marken för centralbankens digitala valutor (CBDC) och säger att de “öppnar ett nytt kapitel för det monetära systemet.”

Centralbankens intresse för CBDC: er kommer vid en kritisk tidpunkt då tre stora senaste utvecklingar placerade vissa “potentiella innovationer” med digitala valutor “högt på agendan”, sa BIS, som ägs av centralbanker, i sin årliga ekonomiska rapport. Denna utveckling är:

  • den växande uppmärksamheten som BTC och andra kryptoassets får;
  • stablecoin-debatten;
  • och införandet av stora tekniker i betaltjänster och finansiella tjänster mer generellt.

När det gäller stallmynt hävdar BIS att de, i den utsträckning deras stöd involverar konventionella pengar, “i slutändan bara är ett tillägg till det konventionella monetära systemet och inte en spelväxlare.”

BIS säger också att det för dem är “klart” att kryptoassets är spekulativa tillgångar snarare än pengar, som i många fall används för ekonomiska brott. “I synnerhet Bitcoin har få återlösande allmänna intresseattribut när man också överväger dess slösaktiga energifotavtryck”, upprepade de tidigare påståenden från BTC-skeptiker som har motbevisats av bitcoinare vid flera tillfällen.

I båda fallen hävdar BIS att CBDC: er går bort från att bara vara ett koncept.

Hyun Song Shin, BIS: s ekonomiska rådgivare och forskningschef, citeras att “CBDC är ett koncept vars tid har kommit”, och att de “öppnar ett nytt kapitel för det monetära systemet genom att tillhandahålla en tekniskt avancerad representation av centralbanken pengar.” Pressmeddelandet tillade att CBDC: er ”går från koncept till praktisk design och förnyar penninginstitutionen i en ny form som är utformad för den digitala tidsåldern.”

Dessutom går ‘CBDC: en möjlighet för det monetära systemet’ till att dra flera slutsatser när det gäller CBDC: s utformning och praktiska användning, i samband med centralbankernas fyra nyckelroller i det monetära systemet:

  • tillhandahållande av kontoenheten;
  • tillhandahålla medel för att säkerställa slutgiltigheten av grossistbetalningar genom att använda sina egna balansräkningar som det ultimata avvecklingsmetoden,
  • se till att betalningssystemet fungerar smidigt;
  • och övervaka betalningssystemets integritet samtidigt som vi upprätthåller konkurrensvillkor – som BIS skriver.

Enligt BIS är CBDC: er bäst utformade som en del av ett tvådelat system där centralbanken fokuserar på att driva kärnan i systemet genom att säkerställa goda pengar, likviditet och säkerhet, medan den privata sektorn fokuserar på innovation och använder sin “kreativitet ”För att betjäna kunderna bättre.

”Genom att bevara tvåstegssystemet håller centralbanken sitt finansiella systemavtryck litet, precis som kontanter gör idag [and its] pengar kan sedan behålla sin kärnattribut av neutralitet, sa de.

BIS förespråkar också den “mest lovande” designen, ur ett praktiskt perspektiv, som är “ett kontobaserat CBDC, förankrat i ett effektivt system för digital identitet för användare.” Det skulle vara knutet till en digital identitet som kräver att användarna identifierar sig för att få tillgång till medel. Enligt rapporten skulle detta fungera för att skydda användare mot missbruk av en enorm mängd personuppgifter som samlats in som en input till affärsaktiviteter, samtidigt som betalningssystemet skyddas mot olaglig verksamhet.

Författarna till rapporten betonade också att “internationellt samarbete om design kommer att vara avgörande om centralbanker ska utnyttja alla fördelar med CBDC och förbättra gränsöverskridande betalningar samtidigt som de motverkar valutasubstitution.”

De nämnde också en möjlig oro för att “en utländsk jurisdiktions CBDC kan förstora risken för valutasubstitution.” Men ett kontobaserat CBDC skulle ha inbyggda skydd mot ett sådant “intrång”, hävdar de.

”Framför allt existerar inget betalningssystem separat från de underliggande ekonomiska transaktionerna. Internationella valutor har utvecklats till följd av sina användares transaktionsbehov. Det är osannolikt att en valuta uppnår internationell status bara för att den är i digital form, säger BIS.

___
Läs mer:
– Rysslands utrikesminister: Crypto kommer oundvikligen att spela roll i handeln
– Peking Readies $ 6,2 miljoner Digital Yuan-prövning med påståenden att huvudrival är Bitcoin

– Digital Yuan-arkitekt: ‘Föreställ dig en CBDC på Ethereum eller Diem’
– Föreställ dig Bitcoin som en reservtillgång. Vad händer då?

– Experter varnar för stramare polisering framåt för stablecoins
– Förbered dig på ” En osäker framtid med pengar ” – US Intelligence Center

– Om ett CBDC är ett “kontrollinstrument” kommer det att misslyckas – Expert
– Ekonomer: CBDCs till ‘Flop’ om de inte är utformade som värdebutiker

– 2021 Trender inom CBDC: Fler piloter, kanske några lanseringar, men inte för detaljhandeln
– Offentliga och privata pengar kan samexistera i den digitala tidsåldernSource link