Bitcoin Miners kan lösa Ukrainas energisparande elände


Bitcoin Miners kan lösa Ukrainas energisparande elände 101
Kyltorn vid kärnkraftverket Zaporizhzia. Källa: npp.zp.ua

En finansiell expert har förklarat logiken bakom den ukrainska statens senaste kärnkraftsdrivna kryptogruvtryck – och hävdar att gruvindustrins natur gör det till en idealisk partner att använda överskott från landets kärnreaktorer.

Inshe citerade Alexei Mushak, en ekonomisk rådgivare till den tidigare premiärministern Oleksiy Honcharuk, som sade:

“Modern utrustning [ASIC miners] kan slå på eller stänga av inom en minut. [Crypto] gruvdrift kan utjämna fluktuationer i konsumtion och produktion [at nuclear power plants]. ”

Denna punkt är nyckeln, eftersom många andra konventionella industrier – särskilt de som kan byggas nära kärnkraftsanläggningar i Ukraina – har liten eller ingen användning för plötsliga insprutningar av överskott, och föredrar ett konstant, stabilt och förutsägbart flöde.

I Inshe-rapporten noterade författaren att kryptokurrencybrytning sannolikt kommer att tillåta NAEC Energoatom, det statliga företaget som driver landets kärnkraftverk, för att utöka sina försäljningsmarknader de kommande åren.

Detta skulle representera en enorm förmögenhetsförändring för företaget, som uppvisade förluster på över 171 MUSD förra året.

Projektet främjas nu av landets energiminister, Olha Buslavets, vars ministerium har godkänt byggandet av så kallade “datacenter” – i huvudsak gruvdrift för Bitcoin (BTC) och några större altcoins – vid fyra kärnkraftverk.

Framgången eller misslyckandet av ansträngningen kommer sannolikt att bero på resultaten av en pilot som för närvarande genomförs vid Europas största kärnkraftverk, Zaporizhzhia – en station med en årlig nettoproduktion på 29 299 GWh och en namnskyltkapacitet på 5700 MW.

Oavsett, verkar regeringen stödja Energoatom-projektet i höjden, och skåpet lägger till kryptogruvsinitiativet till sin lista över prioriterade projekt som ska slutföras 2023 i december förra året.

Annanstans i världen har gruvarbetare framgångsrikt startat butiker i energiproducerande hotspots, inklusive projekt på några av Sydamerikas största vattenkraftverk och mer kontroversiellt nära några av Kinas mest förorenande och äldsta kolkraftgeneratorer.

Men Ukrainas främst sovjetiska reaktorer har blivit föremål för mycket offentlig granskning de senaste åren, och många hävdar att den förlustbringande energisektorn drar de offentliga utgifterna till det farliga ekonomiska territoriet.

Ministrar har presenterat planer för att involvera lokala aktörer i projektet, och Energoatom har redan träffat affärer med tungt slående gruvarbetare som BitFury, med byggaffärer tecknade med entreprenörer och banbrytande arbete pågår redan på vissa platser.
___
Läs mer:
– En närmare titt på miljöpåverkan av Bitcoin Mining
– Bevis om oenighet: Bitcoins arbete kontra Ethereums planerade insats
– Så här försvarade Satoshi Nakamoto Bitcoin Mining och konverterade en skeptiker
– Ethereum går framåt med planer för tidigare övergång till bevis på insats
– Bitcoin Mining 2021: Tillväxt, konsolidering, förnybara energikällor och reglering
– Bitcoin Miners köper överutnyttjad energi, vänder sig till förnybara energikällor – Nic CarterSource link