Bitcoin lönar ett nolltid, bekräftar El Salvador som Adoption Worries Rise

Av | juni 17, 2021


Bitcoin lönar sig utan lön, bekräftar El Salvador som Adoption Worries Rise 101
Källa: Adobe / Ariane Citron

El Salvadors president Nayib Bukeles planer på att starta ett bitcoin (BTC) -drivet samhälle skulle kunna hindras av interna bekymmer om den mest populära kryptovalutan – med regeringen som tydligen böjer sig för offentligt tryck och utesluter begreppet bitcoinlön.

Som rapporterades igår hade den salvadoriska regeringens arbetschef föreslagit att regeringen skulle diskutera frågan om företag i staten skulle betala anställda i BTC snarare än USD. Detta ledde till ett skrik, med samma minister som senare urvattnade dessa påståenden och sade att frågan skulle bestämmas av regeringens finanstjänstemän.

Men enligt ElSalvador.com (utgivaren av tidningen El Diario de Hoy), en undersökning utförd av Salvadors handelskammare har upptäckt att BTC kan vara ute efter ett ljummet mottagande i landet. (Rapporten specificerade dock inte hur många respondenter som deltog i undersökningen.)

Undersökningen såg affärsspelare och vanliga civila intervjuade – med hela 93% av arbetarna svarade att de inte ville få sin lön i BTC. I ytterligare ett slag sa 82,5% att de inte heller var intresserade av att få sina överföringar i bitcoin. (Överföringar står för 23% av El Salvadors bruttonationalprodukt och gynnar cirka 360 000 hushåll per AP-data. Pengarna som skickades hem till El Salvador av migranter nådde ett rekordhögt värde på 5,92 miljarder USD 2020.)

Deltagarna frågades också vad de skulle göra om de skulle få betalningar i bitcoin, varav över hälften uppgav att de omedelbart skulle konvertera tokens till USD.

Entreprenörer frågades om deras förväntningar på BTC-antagande, och 11% var överens om att flytten skulle ge investeringar till landet.

Men 17% hävdade att flytten inte skulle förändra någonting för El Salvador, medan 48% sa att antagandet av BTC inte skulle locka investeringar, inte generera sysselsättning och inte skulle göra något för att förbättra ekonomin.

Och det verkar som om regeringen har noterat: Alejandro Zelaya, finansministern, bekräftade att lönebetalningarna fortsätter att göras i USD, inte BTC. Samma media rapporterade att Zelaya uppgav att ”vi ersätter inte dollarn” med den nya BTC-lagen.

På Twitter påpekade en kommentator att många vanliga Salvadorianer inte var säkra på vad BTC-världen hade i beredskap för dem.

Som svar på dem som har riktat anklagelser om BTC: s roll i internationella penningtvättar, svarade Zelaya:

“Det finns ingen valuta som inte riskerar att användas för att underlätta penningtvätt.”

Men det här kommer sannolikt inte att vara tillräckligt för att övertyga en del av dragningen.

Advokater har varnat för att underlåtenhet att träffas Financial Action Task Force (FATF) standarder för kryptoutbytespolisarbete kommer att leda till att nationen klassificeras som en “skatteparadis”. (Läs mer: FATF gör små kryptoplattformar lätt byte för stora spelare)

José Rolando Monroy, före detta chef för Salvadorian Enhet för finansiell utredning, citerades som att anta BTC utan att genomföra ytterligare anti-penningtvätt (AML) och motverka finansiering av terrorism (CFT) protokoll skulle leda till drag “inte bara av FATF utan också av det internationella samfundet som en jurisdiktion som är utsatta för både penningtvätt och finansiering av terrorism. ”

Monroy tillade att “El Salvador kan få besök av en högnivå-anställd på FATF eller ett brev från FATF: s president” som “en form av tryck för att förhindra penningtvätt och liknande brott”, medan kroppen också kan “utfärda en uttalande som ber finansinstitut att uppmärksamma kommersiella relationer och transaktioner med människor, företag eller institutioner som bryter mot deras normer ”- i det här fallet, salvadorska företag.

Och per La Prensa Gráfica, ett nytt papper från politiska experter vid Francisco Gavidia University har uppmanat regeringen att tvinga kryptogruvar att registrera sig hos finansdepartementet “För att skapa ett register över deras aktiviteter och bekräfta deras laglighet.” Tidningen rekommenderade också att beskatta gruvarbetare på deras inkomster.

Under tiden har Centralamerikanska banken för ekonomisk integration (Banco Centroamericano de Integración Económica eller BCIE) har fördubblat sitt stöd för Bukeles planer för adoption av bitcoin.

Efter att tidigare lovat att skapa ett supportnätverk har BCIE nu avslöjat att det har avsatt en krigskista på 12 miljoner USD för att hjälpa ett nytt team av specialister att hjälpa El Salvador att göra övergången. Dess verkställande president Dante Mossi citerades som att BCIE var “glad över att ge teknisk hjälp till El Salvador” och hävdade “vi måste vara innovativa” och avslutar:

“Denna förändring kommer att hjälpa småföretag och människor som får penningöverföringar.”

Under tiden visar data från Google Trends att vissa BTC-fans möjligen väger Bukeles uppmaningar till internationella kryptoentreprenörer att flytta till den centralamerikanska nationen.

Sökningarna efter både “El Salvador-egendom” och “El Salvador-fastigheter” har ökat de senaste veckorna, med de flesta sökningar med ursprung i USA, Kanada och Australien.

____
Läs mer:
– Världsbanken anklagad för okunnighet och hyckleri eftersom den vägrar att hjälpa El Salvador
– El Salvador Gov’t Mulls BTC Pay som Int’l Bitcoin Players ‘Roll into Town’

– JPMorgan om El Salvadors Bitcoin Move
– Bitcoin Beach ger ledtrådar om El Salvadors större BTC-avsikter

– Insatserna blir högre när El Salvador erbjuds vulkanisk BTC-hävstång i samtal med IMF
– El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?

Source link