Bitcoin Lightning Network växer även om du har glömt det

Av | februari 21, 2021


Bitcoin Lightning Network växer även om du har glömt det 101
Källa: Adobe / Евгений Вершинин

Du kan bli förlåtad för att glömma bort Lightning Network (LN). Skaleringslösningen lager-två som syftar till att hjälpa Bitcoin (BTC) att hantera en mycket högre arbetsbelastning har till synes skickats till sidorna av uppstigningen av bitcoin som en butik med värde och alternativ tillgång.

Med tanke på dess status i periferierna kan du också bli förlåtad för att du tänker att Lightning Network förblir i ett i stort sett oavslutat eller outvecklat tillstånd. Men berättade experter och branschpersoner Cryptonews.com att den har haft ökad användning de senaste månaderna och att den är tekniskt redo för bredare distribution.

Men med den dominerande berättelsen som fortfarande inramar bitcoin som värdeförråd och med några tekniska veck som fortfarande behöver strykas ut, kan det ta en stund innan Lightning hjälper kryptovalutan att bli ett utbrett utbytesmedel.

Tillväxt i noder och så småningom tillväxt i användning

Det kanske inte används av alla BTC-innehavare, men Lightning Network’s nodantal har nyligen nått en rekordhög nivå. Den står nu på knappt 9000 noder, vilket i princip är samma antal som totala Bitcoin Core-noder.

Efter att ha ökat med 81% sedan den 1 januari 2020 är detta antal verkligen imponerande. Med det sagt är det totala antalet BTC låsta i LN för närvarande 1 080, vilket är exakt samma antal som låstes i nätverket den 7 april 2019.

Detta representerar endast 0,025% av de 4,25 miljoner bitcoins beräknad (förbi Glassnod) att vara i regelbunden cirkulation. Icke desto mindre, även om de flesta observatörer erkänner att LN är ett pågående arbete, menar de också att det är klart just nu att användas bredare.

”Det har redan nått en punkt där det är möjligt att integrera med plånböcker som OKEx för att erbjuda användarna kraftigt reducerade transaktionsavgifter och tider på mindre mängder BTC. Det här är ett otroligt steg framåt, eftersom en av Lightnings största problem har varit tillgängligheten för denna teknik för den genomsnittliga personen – och användarupplevelsen, ”sa OKEx VD Jay Hao.

OKEx har verkligen integrerat Lightning Network i sitt utbyte, och det är faktiskt inte det enda utbytet som har gjort det de senaste veckorna. OKEx-anslutet utbyte OKCoin gjorde det också i januari, liksom Vietnams äldsta utbyte VBTC och även utbyte av CoinCorner i Storbritannien. Det stöds också av Bitfinex, medan Kraken strävar efter att integrera det i år.

Och det handlar inte bara om utbyten.

Som rapporterats, Strejk, en populär BTC-banktjänst av US-baserade Bitcoin Lightning-start Zap, syftar till att få sina Strike Cards rullade ut i länder på två kontinenter under första halvan av 2021. Strike är en applikation som gör det möjligt för användare att göra Lightning-betalningar med antingen sitt bankkonto eller debetbil utan att behöva något annat. I början av juli tillkännagavs Strikes offentliga beta, under vilken produkten kom “väl in i 5-siffriga registrerade användare och för närvarande bearbetar miljoner dollar i volym per månad.”

Som Bitcoin-utvecklaren Chris Belcher berättade Cryptonews.com, Lightning Network är “redo för större utplacering”, och den senaste integrationsvågen antyder att detta är fallet.

Och medan nätverket tidigare har fått rykte om att vara svårt att använda, hoppas OKEx att dess integration kommer att göra det mer tillgängligt för lekmannen.

“På OKEx kommer det att vara väldigt enkelt och effektivt att dra nytta av Lightning Network och detta kommer att bidra till ökad användning och stödja utvecklingen av det bredare Bitcoin-ekosystemet”, enligt Jay Hao.

Vilka utmaningar återstår?

”I programvara finns det alltid mer att göra, och sedan finns det fler kunder, fler användare, fler leverantörer. Mjukvarusystem kan bara mogna som en del av en utbredd användning, där grova hörn blir polerade och fler utvecklare bygger sina egna saker på toppen, säger Rusty Russell, en ingenjör som arbetar med Blockstreams Lightning team.

Detta är verkligen sant för LN, som gjorde ett antal rubriker 2020 av alla felaktiga skäl. Minst två forskningsdokument beskrev tekniska buggar som gjorde det teoretiskt möjligt att stjäla pengar på Lightning, även om det hittills inte har skett någon större, allmänt känd attack på nätverket.

Blixtens dokumenterade sårbarheter är verkligen oroande, men personer som är inblandade i nätverket är optimistiska för att dessa ska lösas.

”Lightning Network är fortfarande väldigt ung och måste övervinna tekniska utmaningar som att dess noder är sårbara för attacker, centraliseringsfrågor, användbarhet osv. Med detta sagt, när man tänker på hur snabbt det har utvecklats är de prestationer som det redan har gjort är exceptionellt, säger Jay Hao.

På samma sätt sa Rusty Russell till Cryptonews.com att han är “nöjd med den ständiga förbättringen vi ser och alla inkrementella förbättringar vi har planerat.”

Men medan utvecklare är tekniskt säkra på Lightning, används det fortfarande inte så mycket som de flesta skulle vilja. För Russell är detta mestadels en produkt från den senaste tjurmarknaden.

”Den nuvarande bitcoinberättelsen har väldigt mycket varit” värdeförvaring ”, medan Lightning huvudsakligen handlar om att flytta små mängder Bitcoin. Det betyder att Lightning bara inte finns på bitcoins viktigaste skenor! ” han sa.

Å andra sidan är Chris Belcher inte helt överens om att Lightning Network lider av överväldigande adoption.

”Många tycker att LN inte är särskilt adopterad, men jag tror att det kommer från” det mätbara misstaget ”. LN-transaktioner är off-chain och är mycket svåra att faktiskt räkna, så det leder till att människor bara ignorerar dem. Men faktiskt enligt vissa uppskattningar idag gör LN miljontals transaktioner per månad, sade han.

” Ett äkta internetbetalningssystem ”

Med tanke på framtiden kan det ta en stund innan LN används i stor utsträckning, bara för att den representerar verkligt ny teknik.

”Blixt är inte bara” VISA på Bitcoin “; det är inte ett kreditnätverk alls. Det är ett äkta micropayment-system på internet, och om det är vad din idé behöver, var det inte möjligt alls före Lightning, säger Rusty Russell.

Men med sin pågående mognad förbereder Lightning Network sig för en tid där människor vill använda bitcoin som en faktisk valuta och samtidigt hjälpa till att göra en sådan tid till verklighet.

Jay Hao sa, “Jag tror att när vi når ett steg där BTC börjar användas mer som en valuta snarare än en värdeförråd, blir fallet för lösningar som Lightning Network ännu mer övertygande.”
____
Läs mer:
– Sårbarhet slår blixtnätverket
– Vilka utvecklingsutmaningar finns för Lightning Network?
– Desiree Dickerson & Ryan Gentry: Blixt är Bitcoin
– Bitcoin Pioneer LN-marknader som skaffar kapital och bygger ” Liquidation Killer ”
– Är Bitcoins Lightning Network redo att ersätta Altcoin Use Cases?

___

Hitta insikter om kryptotrenderna i vår speciella serie Crypto 2021.

Source link