Bank som hade aptit för narkotikapengar har ingen för Bitcoin

Av | april 13, 2021


Bank som hade aptit för narkotikapengar har ingen för Bitcoin 101
Källa: iStock / ilbusca

Storbritannien bank HSBC befann sig under eld igen, med kommentatorer som hävdade att banken som hade aptit för drogpengar inte har aptit för bitcoin (BTC). Efter att det hade fått böter för sitt deltagande i att underlätta penningtvätt av mexikanska och colombianska narkotikakarteller, HSBC: s senaste drag – påstås förbjuda användarna av sin online-aktiehandelsplattform från att köpa USA-baserad mjukvaruutvecklare MicroStrategy lager – föreslår att dess törst efter kontanter inte sträcker sig till världens första krypto.

Historien har diskuterats i flera dagar nu, drivs av overifierade källor, men ett meddelande till en HSBC InvestDirect-klient har nu rapporterats av Reuters också – och det indikerar att banken inte vill underlätta transaktioner relaterade till eller referenser prestanda för kryptovalutor.

Enligt en bild som delades online av Twitter-kontot Camiam sa banken till synes att den “har ändrat policyn för virtuella valutor (som Bitcoin, Ethereum och andra digitala valutor)” och den “kommer inte att delta i att underlätta (köp och / eller byta) produkt relaterade till virtuella valutor, eller produkter relaterade till eller refererar till prestanda för virtuell valuta. ”

Meddelandet försäkrade kunderna att det skulle tillåta dem att hålla, sälja eller överföra MicroStrategy-aktier på sina InvestDirect-konton, men det tillåter inte nya köp eller överföringar av företagets aktier.

MicroStrategy har positionerat sig som en av de mest hausseartade icke-kryptoföretag som inleder en bitcoin-shoppingrunda under de senaste månaderna. Tidigare denna månad, företaget använt ytterligare 15 miljoner USD på kryptovalutan och köpte BTC 253. Den 5 april hade MicroStrategy totalt 91 579 BTC (5,76 miljarder USD).

I en kommentar till sin nya hållning sa HSBC i ett uttalande att det inte hade “någon aptit för direkt exponering för virtuella valutor och begränsad aptit för att underlätta produkter eller värdepapper som härrör från VC (virtuella valutor)”, enligt Reuters. Banken sa också att dess policy gentemot krypto hade funnits sedan 2018 och granskas, medan den inte omedelbart kunde säga vilka länder förbudet gällde.

Under tiden var kryptoindustrins aktörer inte imponerade av HSBC: s hårda politik och anklagade banken för att diskriminera bitcoin – samtidigt som de ivrigt accepterade medel från mycket kontroversiella källor.

Nämnanden av bankens engagemang i penningtvättsystem, ett beslut som kostade HSBC cirka 1,92 miljarder USD i böter, var en särskilt populär referens bland kryptokommentarerna. HSBC gick med på att betala detta belopp till amerikanska myndigheter 2012 och bad om ursäkt och erkände att det misslyckades med att upprätthålla ett effektivt program mot penningtvätt, efter att Mexikos Sinaloa-kartell och Colombias Norte del Valle-kartell tvättade 881 miljoner USD genom HSBC och en mexikansk enhet, per USA: s justitieministerium (DOJ).

“[HSBC] fick böter [USD] 1,8 miljarder dollar för att tvätta kartellkontanter, säger Eric Meltzer, en grundare på blockchain-investeringsföretaget Primitiva satsningar. “[HSBC] förstorade fönster vid vissa mexikanska filialer för att underlätta avhämtning av jättelådor med $ $ från kartelloperatörer. [The DOJ] redogöra för en kultur av missbruk, koks, alkoholism och en fullständig bortse från lagen. [D]motbjudande. “

Men en annan fråga uppstod online – hur är det med andra företag som är anslutna till krypto då, inklusive jättar som Tesla, som satte igång acceptera BTC-betalningar, eller Fyrkant, vilka investerade miljoner i kryptovalutan?

Till exempel Twitter-användare Chilipiper234 frågade: “HSBC borde ta de kartellpengarna, eller hur? Förbjuder du också dina kunder att köpa Tesla eller Square eftersom de har Bitcoin i balansräkningen?”

Den frågan är något MicroStrategys juridiska avdelning bör undersöka, argumenterade Investerarens Podcast-nätverk värd Preston Pysh.

Cryptonews.com nått ut till HSBC för kommentar.
___
Läs mer:
– Med banker som vänder sig till Bitcoin, är det äntligen dags att längta bankirerna?
– Colombias Banco de Bogotá börjar kryptopilot
– Ryska banker ges befogenhet att frysa eller blockera kryptolänkade konton
– Spanska bankjätten förberedd för Bitcoin
– Flera schweiziska banker är “Ready to Go” vid lanseringen av Crypto Gateway – SDX
– Crypto kan störa Legacy Finance och lägga till ytterligare ett lager på den – Panel

Source link