Bahamas, Kambodja, Kina Lead Global CBDC Race, UK lanserar arbetsgrupp

Av | april 19, 2021


Bahamas, Kambodja, Kina Lead Global CBDC Race, UK lanserar Taskforce 101
Källa: iStock / lcva2

Bahamas, Kambodja och Kina är de tre länderna med de mest mogna centralbankens digitala valutaprojekt (CBDC), eftersom endast 23% av världens detaljhandelsprojekt har nått genomförandefasen och nära 70% av grossistprojekten är i pilotprojekt. programfas, enligt internationell konsultverksamhet PwC. Under tiden idag har Bank of England (BoE) och Hennes majestets skattkammare tillkännagav gemensamt skapande av en ny arbetsgrupp för att samordna arbetet med den potentiella brittiska CBDC.

Bahamas och Kambodja säkrade toppositioner på pallen eftersom deras respektive CBDC-projekt är live, medan Kina för närvarande testar sitt digitala yuan-projekt. Mer än 88% av världens CBDC-projekt som för närvarande befinner sig i pilot- eller produktionsfasen använder blockchain-teknik, enligt data från rapporten, som erhölls av Bloomberg.

”CBDC kommer att bidra avsevärt till moderniseringen av det internationella monetära landskapet, hand i hand med omkonfigurering i både betalnings- och finansiell infrastruktur,” enligt PwC, som uppskattar att denna nya typ av pengar kommer att skapa nya möjligheter för ytterligare digitalisering i båda företag och finansinstitut.

Inom området interbank- eller grossistprojekt var Thailand och Hong Kong bundna till topplaceringen, följt av Singapore, Kanada och Storbritannien, säger PwC.

Under tiden lanserade BoE och Treasury, tillsammans med arbetsgruppen:

  • ett CBDC Engagement Forum för att engagera äldre intressenter och samla strategiska insatser om alla icke-tekniska aspekter av CBDC
  • ett CBDC Technology Forum för att engagera intressenter och samla in information om alla tekniska aspekter av CBDC från ett mångsidigt tvärsnitt av expertis och perspektiv.

Centralbanken sa också att den kommer att inrätta en CBDC-enhet som kommer att leda sin interna utforskning kring CBDC och externt engagemang för CBDC.

BoE och Treasury betonade att de ännu inte har fattat ett beslut om att införa ett CBDC i Storbritannien, och de “kommer att samarbeta brett med intressenter om fördelarna, riskerna och det praktiska med det.”

Enligt tillkännagivandet skulle en CBDC vara en ny form av digitala pengar som utfärdats av Bank of England och för användning av hushåll och företag. “Det skulle finnas tillsammans med kontanter och bankinsättningar, snarare än att ersätta dem”, sa de.

Enligt PwC-rapporten har andra stora ekonomier, som USA och Europeiska unionen, släpat efter, men de senaste uttalandena från beslutsfattare tyder på att de europeiska och amerikanska CBDC-projekten kan få dragkraft bland ökande tryck från Kina och dess digitala yuan-initiativ.

Motivationen bakom ländernas respektive CBDC-ansträngningar varierar också, och vissa länder förklarar att de vill använda sådana valutor för att öka befolkningens finansiella inkludering, och andra syftar till att använda dem som en källa till förbättrad kontroll över sin penningpolitik.

Som rapporterats talade han vid en paneldiskussion som hölls i mars under det årliga BIS Innovation Summit, ett evenemang som värd Bank for International Settlements, Changchun Mu, generaldirektör för Digital valutainstitut av Folkets Bank of China, medgav att kinesiska beslutsfattare till stor del upplever kryptovalutor som ett hot mot landets penningpolitik. Denna uppfattning har stimulerat arbetet med utrullningen av en kinesisk CBDC, sa han.

Vid samma panel, John A. Rolle, guvernör för Bahamas centralbank, sade att även om hans nation har mycket höga nivåer av ekonomisk integration enligt globala standarder, berövas befolkningar som bor på några av dess mindre öar tillgång till banktjänster. Detta uppmuntrade myndigheterna att lansera den bahamiska CBDC 2019, sade han.
____
Läs mer:
– Kinesiska centralbanken kallar Bitcoin ett “investeringsalternativ”
– Först eller inte, Bahamas trumpar ledande ekonomier med utbyggnad av CBDC
– Arkitekt för lanserat kambodjansk CBDC som också arbetar med ‘andra länder’
– Förbered dig på ” En osäker framtid med pengar ” – US Intelligence Center
– Svenska centralbanken vill att marknadsaktörer ska delta i nästa steg i CBDC Pilot
– Japanska centralbanken börjar testa på digital yen
– Om en CBDC är ett “instrument för kontroll” kommer det att misslyckas – Expert
– Ekonomer: CBDC till ‘Flop’ om de inte är utformade som värdebutiker
– 2021 Trender inom CBDC: Fler piloter, kanske några lanseringar, men inte för detaljhandeln
– Post-COVID-19, Bitcoin & Co kan hjälpa Storbritannien att fly från Economic FunkSource link