Amerikansk Fed inaktivitet kan leda Bitcoin till månen, men en negativ inverkan är möjlig

Av | juni 16, 2021


Amerikansk Fed inaktivitet kan leda Bitcoin till månen, men en negativ inverkan är möjlig 101
Källa: Adobe / Xiongmao

De Amerikanska centralbanken (Fed) är inställd på att avsluta sitt tvådagarsmöte idag och sluta med ordförande Jerome Powell som håller en pressinformation – och med många som förväntar sig brist på åtgärder att följa, så ser Cryptoverse-insiderna detta som ett potentiellt bränsle för raketen som kommer att ta bitcoin (BTC) och andra kryptor till månen. Mötesresultatet kan dock också leda till att BTC testar lägre nivåer. Hur som helst verkar det som om Fed kommer på ett eller annat sätt att påverka kryptomarknaderna.

Mati Greenspan, grundare av Kvantekonomi, menade att “det verkar som att passivitet från centralbanktjänstemän mycket väl kan skicka bitcoin och andra kryptovalutor direkt till månen.”

Detta kommer efter att hedgefondmiljardären Paul Tudor Jones sa att han skulle hålla ett öga på vad Fed gör idag, och om det fortsätter att tala ner inflationen och inte vidtar åtgärder kommer det att vara “ett grönt ljus att satsa kraftigt på varje inflation handel.”

Greenspan noterade vidare att Jones “te[ed] ut “den (in) berömda WallStreetBets subreddit-gruppen genom att” antyda att råvaror skulle vara en mördareinvestering om Fed skulle tillåta att inflationen löpte ut. “

Fed är passiv

Många analytiker uppskattar att det är osannolikt att Fed kommer att vidta några politiska åtgärder, men sannolikt kommer att signalera vilken det kan (tror att) vidta. Det kommer att släppa sina ekonomiska prognoser kvartalsvis, samtidigt som det kan öka sin inflationsprognos och rita en initial räntehöjning 2023 per CNBC. Inflationsprognoserna 2023 följs mest eftersom Fed förväntar sig att höja räntorna om inflationen kvarstår.

Också, JPMorgan ekonomer förväntar sig att flera Fed-tjänstemän ändrar sin ståndpunkt och stöder en 2023-vandring, medan amerikanska banken strateger förväntar sig inte en överenskommelse om en 2023-vandring.

Allt detta kommer då producentprisindex (PPI), som mäter genomsnittspriserna för producerade varor och tjänster, steg med 6,6% under tolvmånadersperioden som slutade i maj. Men vissa, som Kyle Bass, grundaren av Hayman Capital, sa att den faktiska inflationen vid denna tidpunkt sannolikt är cirka 12%.

Mötet skulle därför leda till ett beslut om huruvida (och hur man) startar en nödvändig politisk förändring som strider mot den ram som centralbanken nyligen antog för att vägleda och signalera penningpolitiska avsikter, enligt Mohamed El-Erian, en ekonomisk rådgivare vid Allianz och presidenten för Queens College vid Universitetet i Cambridge.

Men om inte Fed signalerar under de närmaste månaderna att det skulle påskynda sin reaktionsfunktion, “skulle risken öka att detta [meeting] skulle kunna bli den lugna före stormen istället för den solida grunden för den höga, hållbara, inkluderande och hållbara tillväxten som behövs för att komma ut ur en tragisk pandemi, säger ekonomen.

Det som sannolikt inte kommer att hända är enligt hans uppfattning att Fed “minskar exponeringen för en nu mer riskfylld hållning genom att gå framåt med en partiell pivot mot bakgrund av de förändrade omständigheterna och därmed hålla deras alternativ öppna och bättre balansera risken” – istället kommer “sannolikt att undvika vad som krävs och riskera att förvärra de utmaningar som det – och ekonomin – står inför på längre sikt.”

Medan Fed: s (och andras) prognoser förväntade sig en långsammare ekonomisk återhämtning och begränsad inflation är det vi ser nu, säger El-Erian, “en ihållande mycket hetare inflationsutsikter och därmed behovet av en påskyndad tidslinje.” Å andra sidan skulle den politiska ramen för 2019, som omfattar en övergång från prognosbaserade till resultatbaserade politiska åtgärder, ha gett Fed “en grund för en motiverad flerårig glidbana för en mycket långsam och ordnad politisk övergång.”

El-Erian drog slutsatsen att den politiska övergången troligen kommer att försenas ytterligare och ju längre Fed försenar “desto större kommer det att tvingas att slå på politiken bromsar vägen.”

Enligt honom skulle det öka risken för både en ekonomisk lågkonjunktur och instabilitet på den finansiella marknaden, undergräva ekonomiskt och socialt välbefinnande, komplicera ekonomiska reformer och skapa negativa spridningseffekter för andra länder, särskilt i utvecklingsländerna.

Genom att upprepa att “inflationen kommer att vara tillfällig / tillfällig” och att de “inte tänker på att höja räntorna” gjorde Fed det mycket svårt för sig själv att agera snabbt och effektivt, sa Greenspan, medan alla tal om höjning av räntorna vid denna tidpunkt för att motverka inflationen “skulle verkligen skrämma marknaderna.”

Ett hinder för en “total marksmältning” nu, tillade han, är “felaktig cirkulär logik.” För närvarande är marknaderna lugna eftersom de satsar på att Fed-tjänstemän hellre vill fördubbla sina tidigare uttalanden än att ändra kurs och plötsligt höja räntorna.

Hawkish och dövad Fed

I händelse av en hawkisk Fed, sade Greenspan, kan aktierna drabbas om de viktigaste intressenterna visar oro över inflationen och räntehöjningarna, men för krypto – den möjliga effekten är “mindre tydlig.”

Efter förra månadens nästan 50% tillbakadragande är digitala tillgångar inte “nästan lika övervärderade” för närvarande som aktiemarknaden är, hävdade han, och specifikt betraktas bitcoin som en säkring mot Fed-utskrift och den resulterande inflationen. Greenspan drog slutsatsen att

“om Fed kraschar marknaden, finns det en verklig chans att bitcoin och eventuellt andra kryptovalutor kan ses som säkra tillflyktsorter.”

Under tiden, QCP Capital argumenterade att om Fed är hawkish idag, “då är alla spel avstängda och vi förväntar oss att marknaden kommer att se över de senaste nedgångarna.”

Om Fed förblir dovish tillade de att kryptoassets skulle ha den mest uppåtriktade potentialen fram till minst september.

Per Pierre Rochard, en Bitcoin-strateg på Kraken utbyte, om Fed-mötet inte medför några förändringar, kan det finnas en potentiell marknadssamling, som löser den nuvarande konsolideringen BTC är i “vid motstånd till en breakout.”

Och om det finns “dåliga nyheter”, sa han, kan det gå att testa nivån på 38 000 USD, kanske till och med 37 500 USD.

En kvantitativ kryptohandlare på Alameda Research, Sam Trabucco, argumenterade att makromarknaden verkligen driver krypto, “men bara när det måste.” Därför finns det viss korrelation med SPY (SPDR) S&P 500-trusten, Standard & Poor’s Depositary Receipts, en börshandlad fondhandel på NYSE Arca), när det kraschar väsentligt, till exempel 20%. Annars “kryptohandlare bryr sig inte om vad som händer när de traditionella marknaderna inte blir galna”, sa han.

På tal om andra marknader kommenterar vissa andra priser som nyligen har hoppat, till exempel oljepriset. Samtidigt rapporterade Wall Street Journal att vissa investerare förväntar sig att Wall Streets preferens för grön energi skulle sänka utgifterna för oljeutvinning, vilket kan leda till leveransbrist och högre bränslepriser.

__

13:22 UTC handlas BTC till 39 200 USD, efter att det sjönk med 3% på en dag och uppskattat med 17% på en vecka.

____
Läs mer:
En skulddriven ekonomisk kris och bitcoin: vad kan man förvänta sig?
– Bitcoin är mer “offentliga” pengar än Fiat-valutor som utfärdats av centralbanker

– Inflationen kan fortsätta stiga 2021 – Men vad händer härnäst?
– Navigera i en ny digital era som förändrar världens ekonomiska ordning

– Föreställ dig Bitcoin som en reservtillgång. Vad händer då?
– Varför inflationen inte berättar hela historien

Source link