Åklagare åtalar Bithumb-ägare för bedrägeriavgifter på 88 miljoner USD

Av | juli 7, 2021


Åklagare åtalar Bithumb-ägare för bedrägeriavgifter 101 miljoner USD
Källa: Adobe / mehaniq41

Majoritetsägaren av Sydkoreas kryptoutbytesjätte Bithumb, Lee Jung-hoon, har anklagats för ett bedrägeriomslag på USD 88 miljoner över en misslyckad kontrovers med altcoin-token – och kan också möta ett civilrättsligt mål från investerare i Hong Kong.

Per Yonhap har inhemska åklagare beslutat att gå vidare med ett ärende som började som ett civilt klagomål till polisen från en grupp investerare. Tillbaka i 2018, BK Group försökte ta över Bithumb och var inställd på att lista gruppens BXA-token på dess plattform. Den listningen ägde aldrig rum, trots Bithumbs ursprungliga påståenden, vilket ledde till ett massivt fall i symbolens värde.

BK-gruppens ordförande Kim Byung-gun har varit inblandad i en bitter kamp med Lee sedan dess. Den förstnämnda antas ha använt pengar som samlats in från en förförsäljning av BXA-tokens för att hjälpa till att finansiera övertagandet, som i slutändan kollapsade med BK förverkade betalningar. Bithumb har letat efter en köpare sedan förra året, med Lee angelägen om att lämna kryptobörsen. Lee fördes in för förhör av polisen i september förra året efter raider på Bithumb-huvudkontoret.

Polisen undersökte också Kims roll i ärendet efter att en grupp investerare också lämnat in anklagelser mot honom. Men, nyhetsbyrån noterade, beslutade åklagare att inte väcka anklagelser mot BK-chefen, utan i stället beslutade att även han troligen var ”ett offer för bedrägeri” i ärendet.

En gren av Seouls tingsrätt bekräftade anklagelserna, som nu kommer att gå till rättegång vid ett ännu oanmäldt datum. Men domstolen beslutade att även om storleken på det påstådda bedrägeriet var högt, hade åklagare inte begärt att Lee skulle häktas i häkt, eftersom Bithumb-ägaren “troget deltog i utredningen” och hade betalat kapitalvinstskatt i rätt tid. .

Under tiden i Hong Kong kan två Bithumb-dotterbolag drabbas av en civilrättslig åtgärd för “avtalsbrott”, rapporterade Korea Times, med “toppchefer som står inför brottmål.”

Medieuttaget citerade en tidigare Bithumb-partner i Thailand som uppgav att ett Hong Kong advokatbyrå heter Prince’s Chambers förberedde sig för att väcka talan inom månaden efter Bithumbs beslut förra året att “ensidigt stoppa” sin thailändska verksamhet.

Ex-partnern hävdade att Bithumb inte hade “någon verklig avsikt att etablera ett utbyte i Thailand” och “gjort tomma löften från början”, som en del av ett försök “att sälja BXA-mynt genom att överdriva företagets utomeuropeiska närvaro.”
____
Läs mer:
– Försäljnings- och inkomstraket vid Sydkoreas största kryptobörser
– Bithumb Must Compensate BTC Address Book Mixup-kunder – till 2018-priser

– Sydkoreanska Crypto Exchange Execs arresterade bland USD 2B bedrägerier
– Sydafrikanska ‘Exit Scam’ ser att bröderna försvinner med 3,6 miljarder USD i BitcoinSource link