Afrika får en chans att åka i El Salvador-utlöst Bitcoin Hype Wave

Av | juni 14, 2021


Afrika får en chans att åka på El Salvador-utlöst Bitcoin Hype Wave 101
Samia Suluhu Hassan, presidenten i Tanzania. Källa: En videoscreenshot, Youtube / NTVUganda

Förra veckan var det Latinamerika, den här veckan kan det vara Afrikas tur – med nyckelpersoner som kommer ut till stöd för antagande av bitcoin (BTC).

Till skillnad från den latinamerikanska avgiften är några av de högsta rösterna som kommer ut till stöd för rörelsen faktiskt USA-baserade – med Twitter chefen Jack Dorsey och sportstjärnan Russell Okung som hävdar att BTC kommer att ge verklig ekonomisk förändring till Afrika.

Alla ögon är också riktade mot Tanzania, vars president enligt uppgift under helgen angav att nationen var redo att omfamna “kryptovaluta och blockchain”.

Enligt en rapport från Swahili Times har president Samia Suluhu Hassan instruerat Centralbanken i Tanzania att “förbereda sig för användning av kryptovalutor och blockchain-teknik.”

Under ett tal vid den nya centralbanken i Tanzania i Mwanza, nära Victoriasjön, hävdade presidenten att den tekniska förändringen var nära förestående i finanssektorn. Hon citerades som att säga:

”Vi har bevittnat framväxten av en ny resa via internet. Jag vet det i […] Tanzania, […] vi har inte accepterat eller börjat använda [this technology]. Men mitt budskap till Centralbanken är att du bör börja arbeta med denna utveckling. Centralbanken bör vara redo för förändring och inte fångas oförberedd. ”

Det är oklart i detta skede om presidenten verkligen hänvisade till kryptoassets som BTC – eller till en centralbank digital valuta (CBDC). Hon nämnde ingen symbol med namnet, och mediautteckningen kallade en “sarafu za kimtandao” – ungefär översättbar (per maskinöversättning) som “internetbaserad” eller “digital” “valuta”.

Emellertid väckte media också intresse online genom att publicera en länk till nyhetsberättelsen tillsammans med bilder av presidenten i den nya byggnaden – intill bilder av mynt prydda med logotyperna BTC, ethereum (ETH) och litecoin (LTC).

En Twitter-användare uttryckte tvivel att regeringen var på väg mot BTC-antagande men menade att “digitala valutor” inte var “kryptovalutor” – att lägga till “ingen regering kommer att använda kryptovaluta utan att ta bort” nyckelbegrepp som “kryptering och decentralisering.”

Cryptonews.com har kontaktat den tanzanianska regeringen för kommentarer.

Under tiden amerikansk fotbollsstjärna Okung, som var en första omgång NFL utkast val 2010 och har spelat i NFL för franchises som Carolina Panthers och den Denver Broncos, skrev ett öppet brev till Nigerias regering och uppmanade landets ledare att följa El Salvadors ledning.

Okung – som är en amerikaner av nigeriansk härkomst – hävdade att “ekonomiskt oberoende och finansiell suveränitet” kunde uppnås genom att sträva efter en “nationell bitcoin-standard”.

”Snart kommer varje nation att ställas inför detta beslut, men de som utnyttjar det nuvarande ögonblicket proaktivt som vi just har bevittnat i El Salvador kommer att få betydande fördelar globalt i generationer framöver,” sa han.

Okung tillade:

”El Salvador blev världens första nation som krävde att köpmän accepterade Bitcoin som lagligt betalningsmedel. Jag föreslår ett lika aggressivt tillvägagångssätt för nationell bitcoin-antagande som skulle stärka alla sektorer i den nigerianska ekonomin avsevärt och återuppliva andan hos alla nigerianer hemma och utomlands. ”

Dorsey tog under tiden till Twitter för att uttrycka sitt stöd – tweeting en jordens emoji, BTC-ikonen och hashtaggen #bitcoin som svar på ett inlägg som påpekade att ”Afrika leder världen i peer-to-peer bitcoin-handelsvolymtillväxt hittills i år.”

Han också skrev, som direkt svar på Okungs brev:

“Folket i Nigeria kommer att leda bitcoin.”

Under det senaste dygnet har Dorsey också lagt upp stöd för El Salvadors BTC-enhet – liksom Venezuelas pågående kryptoekonomiska push. Den senare har antagit krypto som en del av ett försök att vända sina ekonomiska förmögenheter och kringgå USA-ledda ekonomiska sanktioner.

Ett antal parlamentsledamöter i andra latinamerikanska länder har lovat att lansera privata medlemsräkningar i landets parlament i ett försök att följa med El Salvador.
____
Läs mer:
– Bitcoin Beach ger ledtrådar om El Salvadors större BTC-avsikter
– El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?

– Nigerianska senatorer spränger centralbanken för sitt kryptoförbud
– Fallet med mobila pengar i Ghana

– Binance tar den största delen av Crypto Activity Pie i Afrika
– Crypto in Africa – En panel

Source link