6YO Cardano kompenserar fortfarande brist på antagande med planer och förhoppningar

Av | juli 10, 2021


6YO Cardano kompenserar fortfarande brist på antagande med planer och förhoppningar 101
Charles Hoskinson. Källa: en videoskärmdump, Youtube, Real Vision Finance

Cardano (ADA) har varit en av de viktigaste kryptoasseterna i år. När bitcoin (BTC) började tanka efter TeslaADA: s avslag på kryptovalutan i maj började ADA klättra upp till sitt nuvarande rekordhöga värde på 2,45 USD (per Coingecko), till stor del för att det var en av få viktiga PoS-plattformar.

Och medan ADA sedan har sjunkit från denna topp (inställd den 16 maj) har den i skrivande stund sjunkit med “bara” 45%, vilket är mindre av ett dyk efter ATH än vad BTC upplevde (49%) , ethereum (ETH) (51%), binance-mynt (BNB) (55%), dogecoin (DOGE) (69%) och polkadot (DOT) (69%). Att det har kunnat behålla en större del av sitt tidigare värde än de flesta är en indikator på den spänning och hype det har genererat nyligen, med grundaren Charles Hoskinson slösar vanligtvis ingen möjlighet att prata om det.

Men hur mycket framsteg har Cardano, grundat 2015, gjort nyligen som en plattform, och är det redo att locka till sig betydande adoption när det lanserar smarta kontrakt (och andra funktioner)?

Antagande av “vilseledande”

När det gäller den faktiska antagandet just nu har Cardano egentligen bara börjat attrahera betydande utveckling på sin plattform.

”Jag har sett en infografik kastas mycket med en lista över alla projekt som bygger på Cardano, men det inkluderar saker som byten och plånböcker, samt projekt som vill lägga till Cardano-stöd, vilket jag tycker är lite vilseledande. Jag tror att en mer meningsfull statistik är hur många projekt som unikt bygger på en viss plattform, och i förlängning hur många unika aktiva användare som dessa projekt har kombinerat, säger Riccardo Spagni, den tidigare ledare för Monero (XMR).

När det gäller unika projekt och användare tycker Spagni inte att Cardano har mycket just nu, även om han är öppen för denna förändring “när den har distribuerat sin smarta kontraktsfunktionalitet.”

För näringsidkaren och författaren Glen Goodman är Cardano i själva verket en teknisk start i ett tidigt skede som “kanske för tidigt” har värderats i tiotals miljarder dollar. I skrivande stund är ADA den femte största tillgången efter marknadsvärde (42,7 miljarder USD).

”Människor måste förstå att det inte ens har börjat fungera ännu i meningsfull mening, eftersom smarta kontrakt inte ens har inletts. Charles Hoskinson föreslår att mer än 100 företag vill flytta från Ethereum till Cardano när dess funktionalitet mognar – och det kan inkludera DeFi-företag – men vi måste vänta för att se om det verkligen går eller inte, säger han. Cryptonews.com.

Trots sin relativa omogenhet har Cardano dock bevittnat några tecken på adoption.

”Deras hittills mest imponerande prestation var nyligen pakt med Etiopiska utbildningsministeriet för att få alla lärare och elever på Blockchain. Om de kan dra av detta kan det vara en exemplarisk uppvisning av Cardanos möjligheter, ”Mati Greenspan, VD och grundare av Kvantekonomi, sa.

En uppförsbacke

Greenspan noterade dock att det är “fortfarande tidiga dagar” och att det kommer att dröja en stund innan vi kan utvärdera hur framgångsrika sådana projekt – och även Cardano – sannolikt kommer att bli. Ändå finns det förväntningar från åtminstone några av de bredare kryptosamhällena att Cardano så småningom kan bli en av de dominerande blockkedjorna.

”Med tanke på det massiva samhället och det fokus de har haft på affärsutveckling (med exempelvis deras planer för Afrika) förväntas Cardano definitivt bli en av de största smarta kontraktsplattformarna där ute. Jag förväntar mig att det kommer att finnas flera stora plattformar istället för bara en vinnare, säger Michaël Van de Poppe, en näringsidkare och grundare av Amsterdam-baserade BonSancaGroup.

Som sagt påminner vissa observatörer Cryptonews.com att ha bra teknik inte alltid garanterar framgång, som tidigare tekniska rivaliteter har visat.

”Svaret är att vi ännu inte vet vilka kryptoprojekt som kommer att lyckas och vilka som kommer att misslyckas, mer än vi visste att den uppenbara glansen av Adobe Flash snart skulle överträffas av överlägsen teknik och göra Flash föråldrad. Kanske Cardano kommer att bli kryptovärldens blixt eller kanske CSS och leva länge och blomstra, säger Glen Goodman.

För Riccardo Spagni kommer Cardano att få sitt arbete med att konkurrera med Ethereum.

”Cardano har en uppförsbacke för att differentiera sig och för att visa att den har verkliga applikationer byggda ovanpå, applikationer som kan locka hundratusentals aktiva användare. Om EOS, med miljarder dollar i banken, inte kunde uppnå det, är jag skeptisk till att Cardano kan uppnå det, säger han.

Spagni tillade att i stort sett ingen av de tillvägagångssätt som har försökt hittills har fungerat för att få nästa 100 miljoner användare till kryptoassets ekosystem.

”Det är lite nedslående att projekt fortsätter att närma sig detta genom att flagga snygg kryptografi och fåfängsmått (transaktioner per sekund !!) istället för att fokusera på en utmärkt användarupplevelse, användbar integritet för användare och locka riktiga applikationer som inte bara är kryptoleksaker ,” han sa.

Men vad händer om?

Tillbaka i mars lockade Charles Hoskinson några rubriker genom att hävda att mer än 100 företag är redo att gå med i Cardano, som håller på att rulla ut Alonzo-uppgraderingen som borde ge smarta kontrakt till plattformen.

Medan Cardano kan få ett antal dappar som bygger på det när smarta kontrakt är live, tror inte observatörer att många eller några plattformar kommer att lämna Ethereum för Cardano, som Hoskinson verkar antyda.

”Jag tror att det är väldigt annorlunda att vilja byta från Ethereum (på grund av avgifter) än att faktiskt byta från Ethereum. Jag misstänker att de flesta företag kommer att stödja Cardano utöver Ethereum, säger Spagni, som påpekade att många projekt har gått med i Binance Smart Chain utan att tappa ETH-stödet.

De flesta kommentatorer brukar hålla med om detta. Mati Greenspan är en annan som misstänker att Cardano kommer att åtnjuta en hel del adoption utan att faktiskt orsaka projekt lämna Ethereum.

“Cardano har mycket hype kring sig, så det är mycket troligt att många projekt är glada att förklara att de skulle överväga att bygga på det om / när det blir ett alternativ,” sa han Cryptonews.com.

Som sagt misstänker vissa observatörer att när Cardano erbjuder mer funktionalitet kan nya projekt välja att bygga på det snarare än Ethereum eller andra smarta kontraktsnätverk.

“Jag tror att det är osannolikt att så många etablerade projekt på Ethereum kommer att lämna denna plattform för Cardano, även om det är extremt troligt att många nya projekt fokuserar på Cardano”, säger Michaël Van de Poppe och tillade att trots Ethereums nuvarande problem med skalbarhet, kommer det kommande året att medföra “många positiva förändringar” i sitt blockchain-ekosystem.

I båda fallen återstår att se om Cardano kan bevisa att skeptiker har fel. För närvarande är det fortfarande en av de mest populära plattformarna med en av de mest värdefulla tokens. Men 2018 var EOS också den fjärde största kryptotillgången med börsvärde och idag är den 30: e.

De Cardano Foundation svarade inte på våra önskemål om kommentarer.
___
Läs mer:
– Mentaliteten ‘Number Go Up’ driver Crypto World när den mognar
– ‘Fiat-Like’ Proof-of-Stake-kedjor gynnar centralisering och rika spelare

– Ethereum måste försöka svårare för att behålla sin dominans i en multikedjad framtid
– Cardano’s Hoskinson Keep Bashing Ethereum då ADA överträffar ETH

– Cardano-uppgraderingar på väg att erbjuda bättre tokenisering än Ethereum
– Cardano’s Charles Hoskinson From Davos on Fintech Ecosystem and Trends

Source link